El govern alemany ha fet un pas endavant en favor del moviment de l’Economia del Bé Comú (EBC) amb l’anunci d’un ambiciós projecte de finançament destinat a empreses orientades al bé comú, que marca una fita important en el reconeixement de nous models econòmics. Aquesta iniciativa, enmarcada en la seva estratègia nacional, mobilitzarà un total de 110 milions d’euros des de l’agost de 2024 fins al 2028, amb l’objectiu de fomentar el creixement de les empreses que prioritzen els valors socials i ecològics per sobre dels beneficis econòmics.
El programa, titulat “Impacte sostenible – foment de les empreses orientades al bé comú”, pretén donar suport a les empreses i start-ups que, tot i no estar exclusivament vinculades a l’EBC, comparteixen molts dels seus valors fonamentals. Així, aquesta iniciativa busca enfortir el teixit empresarial compromès amb el bé comú, oferint finançament per a la professionalització, l’expansió i el desenvolupament de xarxes de col·laboració.
Aquesta iniciativa no només suposa un important suport financer, sinó que també proporciona eines i coneixements empresarials per a la implementació d’estratègies orientades al bé comú.
Amb un plantejament holístic, aquest projecte s’alinea amb els objectius europeus de sostenibilitat i neutralitat climàtica, posant l’accent en l’impuls de l’economia del bé comú com una via necessària cap a un futur més just i respectuós amb el medi ambient.
Aquesta notícia arriba en un moment clau, en què cada cop més sectors empresarials arreu d’Europa comencen a reconèixer la importància de models econòmics que anteposin el benestar social i ecològic a la recerca exclusiva de rendibilitat financera. El finançament del govern alemany és, sense dubte, un gran pas endavant en la consolidació d’aquests valors en la política econòmica europea.
La Generalitat de Catalunya es centra únicament en la certificació BCorp
Tot i l’avenç en el reconeixement de models econòmics orientats al bé comú a nivell internacional, com demostra el recent anunci del govern alemany d’un gran projecte de finançament per a empreses que no conceben els guanys econòmics si no van acompanyats dels ètics, a casa nostra encara queda molt camí per recórrer. Lamentablement, ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa catalana, continua centrant el seu suport exclusivament en el moviment B Corp, deixant de banda altres models igualment vàlids com l’Economia del Bé Comú (EBC).
La certificació nord-americana BCorp és un segell d’aprovació per les empreses que han respost amb suficiència un qüestionari d’avaluació i han pagat les tarifes corresponents.
És una oportunitat perduda que ACCIÓ no ampliï la seva perspectiva per incloure altres moviments com l’EBC, que aporten solucions innovadores als desafiaments socials i ambientals actuals. En un moment en què països com Alemanya reconeixen el potencial de l’economia orientada al bé comú, seria crucial que Catalunya no es quedés enrere. Una diversificació del suport institucional permetria a moltes empreses compromeses amb la societat i el medi ambient accedir a recursos per créixer i contribuir a un futur més sostenible.
El reconeixement i suport a diferents models econòmics no hauria de ser una qüestió de competència, sinó d’enriquiment mutu. Catalunya té l’oportunitat de liderar aquest canvi, però per fer-ho cal que ACCIÓ i altres institucions públiques ampliïn la seva mirada i donin suport a totes aquelles iniciatives que treballen per una economia al servei del bé comú.
……….
Albert Hereu