En un món on els desafiaments globals com el canvi climàtic i la desigualtat econòmica continuen creixent, el concepte d’Economia per al Bé Comú (EBC) està guanyant terreny com a model alternatiu que proposa una nova manera d’entendre el progrés i l’èxit empresarial. Basat en la promoció d’un major equilibri social, ambiental i econòmic, aquest model no només desafia l’estatus quo, sinó que ofereix una nova perspectiva sobre com les empreses poden contribuir de manera efectiva al bé comú.
La idea central de l’EBC és la creació d’una “Matriu del Bé Comú”, on les empreses són avaluades basant-se en la seva contribució a la societat i al medi ambient, anant més enllà dels tradicionals indicadors financers. Aquest model, originat a Àustria l’any 2010, ha crescut ràpidament i ara té presència activa a nivell mundial amb grups locals a Europa, Àfrica, Llatinoamèrica, Amèrica del Nord i Àsia.
Les empreses que adopten l’EBC treballen sota una matriu que valora els seus esforços en termes de dignitat humana, solidaritat, sostenibilitat ambiental, justícia social i participació democràtica. Aquests valors són examinats en relació amb els grups d’interès clau: proveïdors, inversors, empleats, clients i l’entorn social.
El model EBC també promou un canvi en la manera com les empreses gestionen la qualitat, la seguretat laboral i el medi ambient. L’objectiu és que tots els productes i serveis no només compleixin amb els requisits de qualitat sinó que també respectin la salut i la seguretat de les persones i en minimitzin l’impacte ambiental.
Aquest enfocament integrat està dissenyat per assegurar que les empreses, d’una banda, siguin assessores de la seva contribució al bé comú “de manera passiva”, i que, de l’altra, activament, busquin maneres de millorar aquesta contribució. Per exemple, es proposa que tots els productes portin un recàrrec o bonificació basat en la seva adhesió a les pràctiques de seguretat i sostenibilitat, incentivant així un mercat més just i equitatiu.
El model EBC no solament ofereix una alternativa a la mesura tradicional del PIB, sinó que també estableix una relació marc per al “Producte del Bé Comú”, una eina econòmica que mesura el progrés d’una societat cap als objectius valoratius, proporcionant així una visió més completa i sostenible de l’èxit econòmic.
Amb aquesta iniciativa, l’EBC es posiciona com un moviment global, que no només desafia les normes empresarials existents, sinó que també proposa un futur on l’èxit econòmic s’alineï de manera més harmònica amb els valors ètics, la sostenibilitat ambiental i el benestar social. Aquesta perspectiva innovadora destaca la necessitat d’un canvi profund en les pràctiques empresarials, una que reconeix la interdependència de tots els aspectes de la sostenibilitat i promou un model de negoci que beneficia tothom, no només els accionistes.
…….
Lluís Serra Mir