ECONOMIA DEL BÉ COMÚ
És una utopia?
Cada vegada són més les institucions, ajuntaments, empreses… que s’esforcen per aplicar els principis de l’Economia del Bé Comú al seu funcionament i que realitzen periòdicament el Balanç del Bé Comú. Fins i tot, el Comité Econòmic i Social Europeu n’ha fet un dictamen molt favorable.
Us oferim aquest dictamen de la Unió Europea i una mostra d’experiències concretes.
COMITÈ ECONÓMIC I SOCIAL EUROPEU
El Comitè Econòmic i Social Europeu, el febrer del 2015 va emetre un dictamen en el que considera que “el model de l’Economia del Bé Comú està concebut per a incloure’s en el marc jurídic europeu i nacional amb el fi d’avançar cap a un mercat únic europeu a través d’una economia més ètica, basada en els valors europeus i els èxits de les polítiques de responsabilitat social, creant a més sinergies encaminades a reforçar-ho”. Podeu llegir aquest dictamen clicant AQUÍ.
FUNDACIÓ INSTITUT GUTTMANN
L’Economia del Bé Comú, certificació que avalua el comportament ètic mitjançant el Balanç de l’EBC, ha atorgat a l’Institut Guttmann la puntuació més alta fins ara aconseguida dins d’aquest moviment a Catalunya, sent a més l’organització pionera en el sector sanitari que forma part de la iniciativa.
UNIVERSITAT DE BARCELONA
El rector de la Universitat de Barcelona, i el president de l’Associació Catalana per al Foment de l’EBC, han signat un conveni marc de col·laboració. Entre les finalitats de l’acord hi ha potenciar línies de recerca sobre l’EBC, impulsar la creació d’una càtedra sobre aquesta temàtica i promoure els valors de l’EBC a la Universitat.
AJUNTAMENT DE BARCELONA (HORTA-GUINARDÓ
El districte d’Horta-Guinardó de Barcelona, pioner de l’EBC, ha impulsat una anàlisis de tota la seva activitat sota els paràmetres del Balanç del Bé Comú. Ho han fet de manera participada amb un equip de 20/25 treballadors, pràcticament un 30% de la seva plantilla, i en aquesta feina d’anàlisi crítica a partir del Balanç del Bé Comú, s’han aprovat 130 accions de millora.
AJUNTAMENT D’ORENDAIN (GUIPÚSCOA)
Orendain és un municipi de Guipúscoa, de poc més de 200 habitants. Fa quatre anys es va convertir en Municipi del Bé Comú a partir d’una votació en la que van participar els majors de 16 anys. Un 90% es va manifestar favorablement. Des d’aquell moment van fixar un sistema equitatiu de taxes i d’ajuts en funció dels ingressos dels ciutadans, van crear un Índex de Qualitat de Vida local, posen a consulta popular les obres i inversions del municipi, etc.
Voleu ser la primera entitat de les comarques gironines a aparèixer en aquesta pàgina?